понеділок, 6 лютого 2017 р.

З глибин історії...

Соборненська ЗОШ І-ІІст. ім.В.Гарматія знаходиться в пристосованому приміщенні-колишньому маєтку панів Подлеських.Готуючись до 70-ти літнього ювілею школи ми знайшли цікаві відомості у книзі,люб"язно наданій нам добродієм Кухаруком Олександром,жителем села Ступки та панею Парубок Ольгою,жителькою села Чернелів-Руський.У цьому надзвичайно насиченому   історичними спогадами та фотографіями виданні ми відкрили для себе невідомі сторінки...Виявляється,.маєток в Чернелеві Мазовецькому ,так тоді називалося сучасне село Соборне ,був описаний наступним чином: «Фільварок взірцевої інтенсивної культури, електрифікований. До його складу входить: гуральня, водяний млин, електростанція. Продукує насіння червоної конюшини, кормових буряків, цукрових буряків, гороху сорту «Вікторія», а також пшеницю. Вирощує свиней породи «Біла англійська», а також ВРХ породи «Червоно-польська», а також свиней м’ясо-сальної породи».
А зараз декілька речень про родину Подлєських.
Леон Подлєські народився в 1872 р. Отже в міжвоєнний період був зрілим чоловіком, в 1939 р. йому виповнилося 67 років. Як власник місцевого маєтку і навколишніх земель був членом Громадської ради, а також членом Ради гміни. В селі був людиною шанованою, але не всі йому симпатизували. Мав групу відданих і довірених людей, з якими підтримував ближчі стосунки. Брав участь в сільських урочистостях, громадських, костельних та родинних. Ядвіга Подлєська згадувала, як запрошували на сільські весілля її батьків і її саму. Леон Подлєські також допомагав фінансово при будові Народного дому та при необхідності позичав книги, проводив курси. Старався мати добрі, приязні стосунки з людьми, але напевне, що було по різному. Високо цінувалися людьми його господарність, підприємництво, зразкове утримання фільварку, млина та гуральні. Але одночасно деякі вважали його за жорстокого і надмірного. Чи насправді був таким, важко тепер сказати.
Проте всі в селі дуже любили його дружину Анну Подлєську з дому Йордан- Розвадовську. Симпатії односельчан дуже допомогли їй під час війни.
Анна Подлєська народилася в 1877 році, а отже в міжвоєнний період також була не першої молодості. В Чернелеві запам’ятали її з найкращої сторони, як організатора канікулів для дітей, курсів, різноманітних зустрічей, дуже любила вирощувати квіти, рекламуючи новинки сільського господарства в своєму селі.

Раніше вже згадували, що в Анни і Леона Подлєських було 5 дочок: Марія, Цецилія, Барбара, Феліція і наймолодша Ядвіга.



Немає коментарів:

Дописати коментар